zaterdag 29 november 2008

Het zijn maar darmkrampjes!

Niets aan te doen, het zal wel overgaan. Maar daar schiet jij als ouder niets mee op. Je ziet je baby huilen en kan weinig of niets doen om de pijn weg te nemen. Bovendien houden de nachtelijke huilbuien je uit je slaap, waardoor je als nieuwbakken ouder compleet uitgeput raakt en dus op je tandvlees loopt.

Hoe lang heeft een baby darmkrampjes?
Darmkrampen of kolieken kunnen veelvuldige huilbuien bij pasgeborenen veroorzaken. Ze zijn te wijten aan het nog niet optimaal functioneren van het spijsverteringsstelsel van de baby. Meestal treden de krampen op tussen de 2e en de 3e week van je baby. Tot de 6e week kunnen ze steeds erger worden, om dan stilaan minder hevig te worden. Na 12 weken komen ze nog slechts zelden voor.
Fijn te weten, maar daar ben jij voorlopig nog niet mee geholpen. Tegen darmkrampen bestaat er geen wondermiddel. In sommige gevallen kan de dokter een geneesmiddel voorschrijven waardoor de gasophoping in het maagdarmkanaal vermindert.
Daarnaast bestaan er echter een aantal gouden tips die al veel ouders hebben geholpen om deze uitputtende periode door te komen. Als algemene stelregel onthoud je dat elke manier om rustig met je baby bezig te zijn, ook bevorderlijk is voor het opnieuw rustig worden van je baby.